A szivárvány – Mózes 1. könyve 9. fejezet

Neked mi jut eszedbe, ha szivárványra gondolsz? Meg kell, hogy valljam, hogy annak ellenére, hogy keresztény családban nőttem fel, és olvastam a Bibliát, az első ami eszembe jutott az a kincs a szivárvány aljában. Manapság egyre több embernek a meleg büszkeség szimbóluma. Vagy a szerencse, a remény, a gazdaság és még sorolhatnánk tovább minek a szimbóluma. Ezeket a jelentéseket viszont mind emberek adták neki. És mind mind elvonja a figyelmet arról, amit igazából hivatott jelképezni. Mind másfele tereli a figyelmünket.

“Azután ezt mondta Isten Nóénak és fiainak: Én pedig, íme, szövetséget szerzek veletek és utódaitokkal és minden veletek élő állattal: madárral, állattal, minden mezei vaddal; mindennel, ami a bárkából kijött, minden földön élő állattal. Szövetséget kötök veletek, hogy ez után soha nem vész el özönvíz miatt egy test sem; sosem lesz többé özönvíz a föld elvesztésére. Majd ezt mondta Isten: Ez a jele a szövetségnek, amelyet örök időkre szerzek köztem és köztetek és minden élő állat között, amely veletek van: Ívemet a felhőkbe helyezem, és ez lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között. Amikor felhővel borítom be a földet, meglátszik az ív a felhőben, és megemlékezem szövetségemről, amely köztem és köztetek és minden testből való élő lény között van, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test elvesztésére. Azért tehát legyen az ív a felhőben, hogy lássam azt, és megemlékezzem az örökkévaló szövetségről Isten és minden testben élő lény között, amely a földön van. Akkor ezt mondta Isten Nóénak: Ez annak a szövetségnek a jele, amelyet szeretem közöttem és minden test között, mely a földön van.” 8-17. vers

Ez a szövetség Isten és az emberiség között örökre szól. És ha megfigyelted: nincs semmilyen feltételhez kötve. Ez a szövetség nem csak Nóéra és a családjára vonatkozik, hanem rám is. Ez az ígéret nekem is szól. A szivárvány tehát erre kell, hogy emlékeztessen. Arra, hogy Isten kegyelmes, hogy ad új esélyt, hogy ismer minket, és tudja, hogy bűnösök vagyunk, mégis kegyelmes, hogy szövetség van köztem, és Isten között, melyet Isten betart, történjen bármi is.

aláírás

Hozzászólás